Tweedehands fotoapparatuur kopen of verkopen

Veilig Handelen

Kopen en verkopen op fotoapparatuur.nl is een leuke bezigheid. Wij doen er sinds 1998 alles aan om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen en hebben de naam opgebouwd als een zeer betrouwbare marktplaats. We willen dit graag zo lang mogelijk zo houden en daarom hebben we een aantal tips voor je om te voorkomen dat je slachtoffer van een oplichter wordt.

Tips voor de koper

1: Wantrouw engelstalige advertenties

Wanneer je een Engelstalige advertentie tegenkomt, ga hier dan meteen niet op in, tenzij je 100% zeker weet dat het betrouwbaar is.
Fotoapparatuur.nl is vooral gericht op de Nederlandse markt.

Onderstaande tips kunnen je helpen met de detectie van een foute aanbieder:
- Gebrekkig Engels (veel taal en grammaticale fouten)
- Overdreven gebruik van hoofdletters
- Schreeuwerige tekst (bijv:Perfect price, Perfect condition, BUY NOW!! etc)
- Verwijzingen naar landen als Roemenië en Nigeria.

2: Producten met een te lage prijs

Wanneer een lage prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook het geval.

3: Grote aantallen van dezelfde producten

Wanneer de aanbieder producten in grote hoeveelheden aanbiedt kan dat wijzen op een oplichter of gaan om gestolen goederen.

4: Controleer het serienummer

Veel producten hebben een serienummer, check in ons gestolen register (http://www.fotoapparatuur.nl/Gestolen) of op www.stopheling.nl

5: Controleer op negatieve feedback

Wanneer je de contactgegevens van de aanbieder hebt controleer dan met google (of een andere zoekmachine) of je negatieve feedback over de aanbieder kan vinden.

6: Vraag om een telefoonnummer van de verkoper

De telefoon is vaak het makkelijkste en snelste middel om contact te zoeken met elkaar. Vraag bij voorkeur naar het vaste telefoonnummer van de verkoper. Een mobiel nummer is anoniem en moeilijk te achterhalen.

7: Adresgegevens

Vraag de adverteerder om zijn adresgegevens en probeer te controleren of deze juist zijn.

8: Handel zoveel mogelijk in persoon

Als je in persoon de koop afhandelt weet je precies met wie je zaken doet en wat je koopt. Ja kunt het product persoonlijk inspecteren en je kunt gelijk oversteken.


Tips voor de verkoper

1: Koper wil teveel geld betalen

Oplichters (bijv. uit het buitenland) zijn bijvoorbeeld uit op je artikel en op je geld. Zogenaamd ''per ongeluk'' maken ze teveel geld over, waarbij ze je achteraf vragen het verschil terug te storten. Het bedrag dat zij op jouw rekening storten, is gestort met een ongedekte cheque. De bank haalt het volledige bedrag na circa twee weken weer van jouw bank. Je bent je artikel en je geld kwijt.

Een voorbeeld: Je biedt een camera aan voor 2.000 euro. Een oplichter stort zogenaamd per ongeluk 5.000 euro op je bankrekening. Je levert vervolgens de camera en stort de teveel betaalde 3.000 euro terug op zijn rekening. Het volledige bedrag wordt door de bank na twee weken van je rekening gehaald. Uiteindelijk ben je de camera kwijt en het door jou teruggestorte bedrag.

2: Niet betalen

De oplichter maakt geld over via een ongedekte cheque. Zodra je het artikel hebt opgestuurd, wordt het bedrag teruggestort en ben jij je artikel en geld kwijt.

3: Betalingen via Escrow service (Western Union, MoneyGram, Escrow-Europa.com)

Nooit doen! Bij deze banken kan veel te gemakkelijk een account worden aangemaakt met een vals identiteitsbewijs. Oplichters zijn daarom onmogelijk op te sporen. Wanneer je een advertentie tegenkomt die hier om vraagt, dan is dit bijna altijd een oplichter.

4: Pas op met cheques

Oplichters kunnen met een cheque vanuit het buitenland geld op je rekening storten. Pas na een maand komt een bank er pas achter dat de cheque ongedekt is. In de tussentijd heb je het product waarschijnlijk al afgeleverd en ben je je geld kwijt. Vermijd dus het gebruik van cheques.

5: Gelijk oversteken

Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Je weet wat je krijgt en de adverteerder heeft direct het geld in handen.

6: Locatie

Spreek af op een voor jou vertrouwde locatie.

7: Cash

Neem nooit het volledige bedrag mee als het om grote geldbedragen gaat. Pin het resterende bedrag wanneer je het product in handen hebt.

8: Vertrouw niet zomaar een ‘Third party shipping company'

Dit zijn zogenaamde transportbedrijven. Vaak zien deze websites er zeer betrouwbaar uit. Controleer deze dan ook zeer goed, als je er gebruik van wil maken.

9: Fotoapparatuur.nl mengt zich nooit in transacties tussen koper en verkoper

Wanneer een adverteerder vermeldt dat de afhandeling van de (ver)koop via fotoapparatuur.nl gaat, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een oplichter. Fotoapparatuur.nl brengt kopers en verkopers bij elkaar, maar is niet betrokken bij de transactie. Fotoapparatuur.nl stuurt dan ook nooit bevestigingen van betaling of verzending.


Verdachte advertentie gezien?

Kom je een verdachte advertentie tegen kan je dat aan ons melden door de “Meld misbruik” button bij een advertentie te gebruiken. Wij zullen de advertentie onderzoeken en dan zo snel mogelijk blokkeren om te voorkomen dat anderen slachtoffer worden.

In het geval dat er toch een transactie mis is gegaan raden wij aan om altijd aangifte te doen. De onderzoekende instantie kan eventueel aanvullende info opvragen. Wij verstreken nooit aanvullende info direct aan gebruikers.