Canon 40D

Door: Ivo | 24-12-07

Canon 40dMijn ouders hielden er niet van om ons te verwennen, het is niet zeker of dat uit opvoedkundig besef was dan wel wegens financi�le beperking. Aan het eerste durf ik te twijfelen, van het tweede ben ik zeker. Moeder ‘s portemonnee was vaker leeg dan vol. Cadeautjes werden enkel op de daartoe ingerichte dagen uitgedeeld, en dan nog steeds met een strenge beperking van waarde. Ik heb dan ook steeds een euforisch gevoel als er een nieuwe test camera arriveert, met de overdaad van deze week kan het meest rot verwend kind uit de tranen gehouden worden. Met beide handen op de tafel zat ik te kijken naar de hoop gerief die voor me lag. De Nikon D300, de Canon 40D en een nieuwe Tamron lens. Tjongejonge, ik ga maar eerst een planning maken.

De Canon 40D kit met de EF-s 17-85 (IS) is Canon ‘s nieuwste telg in het rijtje dat ooit begon met de 10D. Canon heeft een iets andere manier om camera’s op de markt te brengen dan Nikon. De 40D is gewoon op een dag uitgebracht en overal was de camera beschikbaar. Dat loopt bij Nikon heel anders. Nikon hyped eerst enkele maanden een nieuw model (waar heel wat van wordt verwacht) om het dan schoorvoetend en met enorme vertraging beschikbaar te maken tegen prijzen die hier in Europa niet meer ernstig te noemen zijn.
Nee, bij Canon doen ze minder lullig, nou niet dat ze bij Canon hun prijzen niet kennen, maar als ze met nieuw gerief komen, dan is het er ook.
Ik heb de xxD lijn van Canon niet zo gevolgd, dus deze 40D is voor mij, na de 1d MIII en de 400D, de eerste kennismaking met een Canon product dat zich richt op de “gevorderde amateur”. Ik heb altijd het idee gehad dat de 30D rechtstreekse concurrentie was voor de D200 want de 5D vormde met zijn FF sensor en buitengewone prestaties een klasse apart.
De specs van de 40D bekijkend vraag ik me af welk plezier Canon met de lancering van deze camera aan zijn klanten heeft willen doen. Alles op een rijtje gezet lijkt het me dat deze camera is opgeschoven naar het segment van de Nikon D80 en de Pentax K10d. Het kan maar een gedacht zijn.

De camera ligt lekker in de hand en voelt stevig aan, maar ik schrok toch van het leven dat in de body kom bij het afdrukken. De sluiter doet zich gevoelen in de vingers die de grip omsluiten, of dit nadelig is voor de stabiliteit van de camera en of dat invloed heeft op de beelden bij tragere sluiter hoop ik niet, maar voortgaand op het bedenkelijk gevoel die sluiterklap geeft steek ik mijn handen er niet voor in het vuur.

Op de camera zitten alle denkbare functies die een gezond fotograaf nodig heeft en de bedieningselementen houden het midden tussen wat er op de 400D en de 1D MIII te vinden is. De controls zijn vergelijkbaar met de 5D.
Achteraan valt meteen het 3″ grote scherm met 290.000 pixels op waaronder netjes naast elkaar de weergave, delete, jump, info en beeldstijl knop zitten. Net zoals bij de grote broer is de 40D uitgerust met een duimwiel dat met de On Off knop actief kan gezet worden. Boven het duimwiel bevindt zich de joystick waarmee het AF punt vlot kan gekozen worden. Onder de rechterduim zitten de AF-on, AE lock en de AF selectie knop. Deze laatste twee werken in weergave modus als zoom in en uit knop. Onder de linkerduim zitten de menu toets en een knop om het afdrukken vanuit de camera te starten. Bij mijn 400d kan deze knop niet geherprogrammeerd worden en ik constateer dat dit ook bij deze 40D niet het geval is. Dat is voor een gebruiker die niet rechtstreeks van zijn camera afdruk erg spijtig, want deze knop zou prima kunnen gebruikt worden om een andere veel gebruikte functie onder te stoppen. Hiermee plaatst Canon deze camera toch iets te uitdrukkelijk in een bepaald consumentenhoekje dat uitgaande van zijn spec’s niet echt terecht is.
DOF controle zit onder de linkerhand rond de lens en achter de ontspanknop zit het traditionele hoofd instelwiel. Onder de rechterwijsvinger bevinden zich tenslotte drie gecombineerde knopjes die na het indrukken afhankelijk of het hoofdinstelwiel dan wel duimwiel bediend wordt een andere setting bedienen. ISO / flitscorrectie, AF drive / AF modus en Meetmodus / WB. Helemaal, een beetje tegen de prisma aangeschurkt zit het lichtknopje om de LCD display te verlichten. Links naast de prisma zit de prima te bedienen selectieknop waarmee de opname modi P, Tv, Av, M en A-dep selecteerbaar zijn. Trouw aan zijn marktpositie zijn er vijf scene standen voorzien en drie posities voor custom setting. Dat laatste is best fijn, een hardware instelling werkt beter dan het selecteren van een menmuoptie.

Zoals gezegd kunnen de specs van de 40D best tellen.
Deze 10,1 Mp camera met een cropfactor van 1.6 kan RAW beelden in 14bit opnemen op CF kaarten type I en II.
De camera is uitgerust met het intussen ingeburgerde stofverwijderingssysteem dat bij op en afschakelen zijn werk doet.
Iso instellingen van 100 tot 1600 en uitbreidbaar in een H stand.
De ingebouwde flits heeft op iso100 een richtgetal van 13.
Ook deze 40D is uitgerust met liveview. Blijkbaar vinden de fabrikanten dat we dat nodig hebben, Canon zelfs heel erg, want ze hebben de liveview standaard onder de setknop gestoken, en dat is vloeken geblazen, want te pas en te onpas springt deze ongein op en dat is ontzettend vervelend.

De snelheid van de camera is niet verkeerd, 6,5 beelden per seconde op snelle serieopname met een buffer van 17 RAW beelden.

Flitssync is 1/250ste.

Op de 40D passen de EF objectieven alsook de EF-s objectieven, en dat is fijn, want die EF-s lenzen zijn best fijne en niet te zware objectiefjes voor erg betaalbare prijzen. Alleen de vertekening op groothoek is nogal aan de forse kant. Maar wil er iemand bij Canon eens uitleggen waarom je de zonnekap apart moet kopen? Dat is toch echt niet meer van de tijd. Zo een stuk goedkoop plastiek in een apart plastiek zakje en doosje verpakken en verkopen is buiten klantonvriendelijk ook nog eens niet goed voor het milieu.
Erg fijne toets is de mogelijkheid om een ander matglas te monteren, er zijn twee soorten verkrijgbaar, een matglas met lijntjes en een matglas met een hogere matheid om het manueel scherpstellen te vergemakkelijken.
De AF heeft 9 sensors, in vergelijking met het AF sensor geweld van Nikon de laatste tijd klinkt dat wat sneu, maar het zijn wel alle negen kruissensors.

De halfautomaatmodi (Tv, A) kunnen werken met de safety shift functie die er voor zorgt dat wanneer een plotse verlichtingsverandering optreedt de camera de setting aanpast.

De lichtmeter beschikt over vier modi.
De meerveldsmeting
De selectieve meting waarbij ongeveer 9% van het beeld gemeten wordt
De Spotmeting met een meetpunt van 3%
en de meting met nadruk op het midden waarbij het ganse beeld wordt gemeten maar met nadruk op het midden.

Allemaal leuk en wel, dat geknuffel van camera en manual, maar nu naar buiten, laten we maar eens zien wat die 40D in real life waard is.
Gewapend met de 40D en de in de kit begrepen EF-s 17-85 (IS) wordt een uitstapje met de trein naar het station van Antwerpen een leuke zaak.
Het was weer een tijd geleden dat ik door het station had gelopen. Als uitgeweken Antwerpenaar is het toch altijd weer een beetje thuiskomen, meestal loop ik ook nog even het Antwerpse China Town in. Dan pas komen de herinneringen goed naar boven. Een heerlijke tijd had ik daar tussen de Thaise masseuses en en de Fillipijnse hoertjes. Ik moet echt eens kijken of mijn connecties daar nog leven, een fotoreportage daar in die wijk zou helemaal top zijn. Maar voor vanavond moet ik me beperken tot een serietje van het station zelf.

station_0015.jpg

Het is al goed dat de camera’s die ik nu ter test heb allemaal goed presteren op hoge iso, want in deze periode van het jaar is het al donker als ik de tijd heb om de testcamera vast te nemen.
De 40D is een heerlijk snel werkende camera met een duidelijke zoeker en een opname snelheid die niet te wensen overlaat.

station_0030.jpg
De architecten die het vernieuwde station getekend hebben mogen trots zijn, in de langsrichting gefotografeerd valt de vertekening van de 17-85 niet op door de fraaie curves van de winkelgallerij die de onderste sporen naar buiten begeleiden. Haaks op de sporen lijken de vierkante openingen op hoerloze vensters die de wachtende treinen fraai verlichten, en hier is de vertekening eigenlijk gewoon storend.

station_0017.jpg

Het is snel en zuiver werken met de 40D. De AElock knop staat ook op dit Canon model niet naar mijn hand. Maar de meerveldsmeting werkt meestal zo goed dat het enkel in deze moeilijke lichtconditie is dat ik de spotmeting wil locken. De AE lock op zich werkt bijzonder fijn. Bij Nikon lock je de meting met een druk op de knop, een volgende druk onlocked de meting. Bij Canon werkt het meer intuitief, een tweede druk op de knop herlocked een nieuwe meting. Op deze manier kan je een scene goed en makkelijk afmeten.

station_0039.jpg
Een bijzondere omgeving als het Antwerps centraal station laat zich niet “kieken”. Goed kijken, proberen te begrijpen wat je ziet en de visuele trukendoos van het gebouw proberen vast te leggen op dat rechthoekig vlakje. Daarbij is de keuze tussen staand of liggend beeld van belang. Een beetje geoefend oog ziet zoiets zou mijn pa zeggen, maar hij fotografeerde in het vierkant.

station_0033.jpg

Het is fijn de camera voor het oog te kunnen draaien en dat je negen goedwerkende kruissensors ter beschikking hebt die zowel horizontaal als verticaal goed werken. Canon heeft in een software update voor de 1d MIII een verbeterde weergave op het LCD scherm verwerkt, meer opgescherpt. Het zou een mooie zaak zijn als die update er ook komt voor de 40d, ik vind de weergave op het LCD scherm niet echt denderend.

station_0043.jpg

Ale bovenstaande beelden zijn op 1600 iso opgenomen. Het is een doodzonde dat ik de camera niet langer ter beschikking had, ik had de 40d graag overdag of in studioconditie aan de tand gevoeld en in combinatie met L glas. Want ondanks dat de EFs lenzen prijs kwaliteit beste goede koop zijn, valt er over deze lens toch wel eea op te merken. Voornamelijk de vertekening is me niet bevallen. De 40d is een uitstekende camera, spijtig van het rare gevoel in de hand bij het afdrukken, maar voor de rest, prachtcamera voor een redelijke prijs.

Gerelateerde Artikelen

Kenmerken: ,

47 Responses to “Canon 40D”

 1. baarlezander zegt:

  Tsjonge, goed werk weer Ivo, nuttig en aangenaam, anders dan bvb Dpreview, maar wat mij betreft kunnen die binnenkort inpakken. Da’s toch knap, in je eentje.

 2. Yarut zegt:

  Onder mijn kerstboom staat een doos met daarin en EOS 40D. Zo te elzen heb ik een goede keus gedaan. Als ‘t even mee zit kan ik tweede kerstdag je bevindingen beamen of ontkennen.

 3. Rob Zuydervelt zegt:

  Ivo,
  Een schitterende test van een nog mooier toestel. Sinds een maand fotografeer ik met de Canon 40D. Dit moest wel een topper zijn na de successen van zijn voorganger(s) en de aangekondigde verbeteringen.

  Met name ben ik zelf erg entausiast over de ‘liveview’ functie. Een prachtige mogelijkheid om (bij voorkeur vanaf statief) foto’s te maken. Met name macrofotografie is met de inzoom mogelijkheid een stuk plezieriger en trefzekerder geworden.
  Ook kan je heel proffesioneel de 40D op de computer aansluiten en vervolgens aansturen.

  Ik ben zeer tevreden met mijn nieuwe aankoop en verwacht dit nog jaren (?) te blijven.

  M.vr.gr. Rob

 4. DaMarc zegt:

  Ivo, enorm bedankt voor je verslag en test. Eea lezend ben ik meer overtuigd dat dit voor mij een goede keuze is (jammer van die LiveView functie). De 40D gaat dan ook binnenkort komen hier in Hilversum.

  Plezierige feestdagen en goed 2008, Ivo!

  Groeten,
  Marc Schokker

 5. Jurjen_S zegt:

  Mooie foto’s, leuke test.
  Hoe vergelijkt de 40D zich tot jouw D300 ?

 6. Kees Naim zegt:

  Wat een saai verhaal een ellenlange opsomming van wat de camera kan en dat is het zo’n beetje.
  nog wat babbels over de 17-85 USM IS wat ook niks nieuws is en verder is dat het.
  Dpreview is niet mijn site maar daar valt meer over de camera te leren als hier.
  Het zou leuker zijn als er objectief naar de camera gekeken zou worden en die insteek is er wel maar er wordt niks verteld, je kunt hem wel vergelijken met een nikon maar niet met zijn voorloper 30D.

  Ik stel je moeite zeer op prijs maar heb het gevoel dat ik het beter kan en dat is niet best!

  Groet en fijne feestdagen

  Kees.

 7. frank zegt:

  Jij kan alles beter volgens mij

 8. Ivo zegt:

  Kees,

  Uiteraard kan jij dat beter.

  :-)

 9. frank zegt:

  jij kan alles beter kees maar in feite kan je niks

 10. Yarut zegt:

  Kees, maak je woorden eens tot daden, Ik daag je uit om binnen twee weken een review van je eigen camera te schrijven en dan eentje die substantieel beter is dan de artikelen van Ivo. En dan helemaal zelf, he? Dus niks cut & paste uit andere reviews. Ik voorspel je dat je daar een harde dobber aan zult hebben…

 11. Webpo zegt:

  Ivo, ik heb met interesse je verhaal gelezen. Ik zit zelf te twijfelen tussen de 40D, een 5D of een gebruikte D1 kmII. En ben er nog niet uit. Ik ben vooral benieuwd naar de beeldkwaliteitsverschillen tussen beide camera’s en de mogelijkheden bij de sportfotografie met de 5D. Ik had een week een 5D willen huren afgelopen weekend maar met de feestdagen is alles de deur uit. Volgend jaar dus maar.. Een vergelijktest was misschien ook wel eens mooi. Tussen bovengenoemde cams of idd Canon-Nikon.

 12. Ivo zegt:

  Het vergelijk in beeld vind je beperkt terug in de D300 review.

  Het vervelende is dat ik deze camera slechts een week heb gehad, De bergelijkende testen zijn er af gevallen. In principe kan ik’m naast de 400D, 5D en D300 en D200 houden, maar tijd was hier de beperkende factor.

  Ik kan je wel zeggen dat de 40D een andere categorie van c

 13. Ivo zegt:

  Getver, die rot editor……………

  Ik kan je wel zeggen dat de 40D van een andere categorie is dan de 5D, ik denk dat je de camera in het segment van de D80 moet plaatsen, en dan is de 40D qua beeldkwaliteit in hoge iso’s beter.

 14. Josser zegt:

  categorie d80??

  Hij is idd beter wat betreft iso resultaten, maar ook scherpte, dynamic range, snellere AF, groter scherm, live view etc. etc. etc.

  Dit valt allemaal beter thuis in de categorie d300. Alleen de prijs zit tussen de d80 en d300 in.

 15. Ivo zegt:

  Ik heb het over de gebruikers categorie. De 40D is naar zijn toeters en bellen te oordelen meer op de gevorderde amateur gericht. De D300 is meer op de professionele markt gericht.

 16. leo zegt:

  Hoi Ivo

  Nog bedankt voor de test . Ik vind de canon wat flets kleuren , maar dat zal wel des canons zijn . En wat de kretiek van kees betreft . De beste stuurlui staan aan wal .

 17. Ivo zegt:

  Flets kleuren? Nee, dat kan ik niet beamen. De foto’s hierboven zijn opgenomen onder een mengelmoes van kunstlicht op 1600………..

 18. Josser zegt:

  Beetje vreemde bewering Ivo; dat canon met z’n toeters en bellen (?) volgens jou gericht is op de amateur, terwijl de d300 (die nog even een stapje er boven op doet wat betreft toeters en bellen) dan opeens meer gericht is op de professionele markt.

  Beetje gek dat je bij de ene de toeters amateur gericht vindt en bij de andere (dezelfde toeters) blijkbaar professioneel gericht vindt. (aangezien ze beide in specs niet ‘veel’ van elkaar verschillen)

  De enige reden die ik tegenkom als argument is de autofocus die bij de Nikon op papier ‘beter’ is. Verder is de IQ de snelheid, de bouwkwaliteit etc, toch echt allemaal op dezelfde lijn als van de amateur 40d en de professionele d300 :S.
  (en de prijs dan misschien…)

 19. Ivo zegt:

  Josser,

  Een paar dingen op een rijtje.

  De bouwkwaliteit van de 40D is niet op dezelfde lijn als de D300.
  Het LCD display van de 40D is niet te vergelijken met die op de D300.
  De toeters en bellen van de 40d, met name de scenes die op de selectieknop staan en de knop om rechtstreeks via Pictbridge te printen zijn uitgesproken dingen die op de amateurmarkt gericht zijn. De D300 heeft die toeters en bellen gewoon niet.
  Een professionele fotograaf heeft die scenes echt niet nodig. Vandaar ik zeg dat Canon de 40d duidelijk meer in de richting van de amateurmarkt heeft gepositioneerd.

 20. Josser zegt:

  Als je dus met toeters en bellen die scene selectie bedoeld ben ik het met je eens.

  Wat bouwkwaliteit betreft heb ik zelf geen verschil gemerkt (heb ze beide mogen uitproberen vorige week).
  Maar de weathersealing van de d300 is wel wat beter aangepakt dan bij de 40d.

  Ja het LCD scherm van de d300 heeft idd heel wat meer pixels, maar om nou te zeggen dat ze niet met elkaar te vergelijken zijn gaat een beetje ver. Dat is niet bepaald iets dat duidt op een professionelere camera. (megapixelstrijd all over again :P ?)

  het pictbridge knopje (haha waar gaat dit nog over?) onzin natuurlijk dat knopje, maar zelfs op de 5d zit die…

  Ik begrijp je standpunt wel, en je hebt in principe ook gelijk dat de canon anders gepositioneerd is dan de d300. (canon z’n line up is nou eenmaal anders dan die van Nikon.)

  Het is alleen zo dat ze in feite zooo dicht bij elkaar liggen dat er ‘eigenlijk’ geen verschil zit in doelgroep… (Canon kan de 40d niet te dicht bij de 5d in de buurt laten komen en uit marketingsoverwegingen hebben ze daarom waarschijnlijk de 40d gericht op de ‘amateurmarkt’. Net als bijvoorbeeld de Ef-s 17-55 2.8 geen rood randje heeft gekregen (om pro’s bij de Aps-c formaat camera’s vandaan te houden)

  goed lang verhaal, jou punt is (en was) al duidelijk, probeerde alleen mijn punt ook even duidelijk te maken…..

 21. Marcel zegt:

  @Josser:

  Geen verschil voor wat betreft de bouwkwaliteit? Ik heb nu de 30D en had daarvoor de D200 en dat verschil was m.i. behoorlijk groot. In de Canon was ik op dat punt gewoon erg teleurgesteld.

  (Ik ga er voor het gemak vanuit dat er met de 40D en D300 geen merkbare verschillen in de bouwkwaliteit aanwezig zijn tov de oudere modellen).

 22. Josser zegt:

  vind je?

  Ik werk elke dag met een d200 en heb zelf de 20&40d.
  De d200 voelt wat metaliger aan, misschien dat mensen daarom het gevoel hebben dat hij zoveel betere bouwkwaliteit heeft….

 23. Diederik Napalm zegt:

  Wat een overspannen reacties toch heen en weer van die Canon mannen en die Nikon aanhangers. Nog effe en jullie spreken af op een afgelegen veldje bij een industrieterrein om te gaan matten…

  Fijne test, Ivo! Ik begrijp eruit dat het een matige camera is :-)
  Zeer matig :-) :-)

 24. Ivo zegt:

  Hahaha, Diederik, wat ben je slecht………….

 25. Marcel zegt:

  Mwa, meer metalig wil ik niet echt zeggen, hij ligt gewoon wat steviger in de hand (is ook wat zwaarder he), voor die fikse meerprijs tov de 20/30D mag dat natuurlijk ook wel.

  Bij de xxD’s vind ik het net allemaal iets ‘gammeliger’ (batterij+CF deurtje).

 26. Rien zegt:

  Leuke test. Mooie resultaten van de 40D zo langzamerhand begint de DSLR echt heel volwassen te worden.

 27. Eric zegt:

  Prachtig geschreven test Ivo.
  Ik ben onder de indruk van de foto’s genomen op ISO 1600. Wat me opvalt is het lage ruisniveau en het grote dynamisch bereik. In een aantal foto’s is het verschil tussen donkere en lichte partijen een flink aantal stops (5 a 6?) maar in alle gevallen blijft het beeld gedetailleerd.
  Heb je dezelfde ervaring met andere camera’s (Nikon)? Verwacht je met L glas dat de dynamiek nog beter is of doel je in je test meer op vertekening van de kitlens?
  Bedankt voor de waardevolle informatie. Ik heb inmiddels een 40D besteld!

 28. Marcel zegt:

  @Eric:

  Je moet nooit uitgaan van dergelijke kleine uploads om te kijken hoe het met het ruisniveau gesteld is, pas als Ivo ze had gelinked naar de originelen was dat mogelijk geweest.

  Een iso 3200 shot van m’n 30D op 900p neerzetten had echt niet een minder resultaat gegeven.

  L glas vind ik af en toe overhyped, haal gelijk de 10-22 en 17-55 (beiden EF-S lenzen) en je hebt dé 2 toppers in huis.
  De 17-85 is leuk voor in het begin maar 9 van de 10 stapt vervolgens over naar een 24-70 of 17-55.

  Zelf ben ik nog in dubio of voor een 5D of 40D te gaan, de enige ‘grote’redenen voor de 40D zouden de 2 extra MP (terwijl de 8MP van de 30D voor de meeste gevallen genoeg zijn) en de verbeterde AF zijn. Verder vind ik Canon in de xxD serie erg ‘gierig’ met de upgrades want die zijn nou niet echt wereldschokkend te noemen.

  In het geval van de 5D (of opvolger) zou ik de 10-22 en 17-55 kwijt zijn en daar zit ik eigenlijk niet op te wachten en verder is het natuurlijk gewoon een 30D met FF sensor.

 29. Gerard zegt:

  Fraaie foto’s in je test. Ik heb zelf een 40D en kan over de kleuren een ding zeggen die zijn super (totaal verschillend met mijn vorige 400D) De kleuren zijn idem als bij de 5D !! Maar mijn 40D AF is erg nerveus en werkt niet goed met mijn Canon EF 70-200 2,8L (niet topscherp), tevens erg onscherp met mijn Sigma 28-70 2,8. De 2 lenzen deden het erg goed op mijn oude 400D maar op mijn nieuwe 40D totaal niet….. Ik heb maar een nieuwe EF 50 1,8 gekocht en deze is weer erg fraai. Heeft iemand ervaringen dat de 40D niet goed scherp is met een van deze lenzen ? Mijn nieuwe 40D is bij Canon R’daal geweest en er zijn geen fouten ontdekt. Ik ben er bijna zeker van dat de Canon EF 70-200 2,8L
  geen goede combi is. De EF 50 1,8 is weer erg goede combi en kan ik zeker aanraden voor die 90 Euro.

 30. Ivo zegt:

  Linken naar originelen is technisch natuurlijk mogelijk, ik zal kijken of ik dat de volgende test terug kan doen. Het volledige beeld kunnen downloaden is uiteraard interessant.

  Ik vind de Ef-s lenzen naar contrast niet slecht presteren, het grote verschil naar L glas wil ik wel eens uittesten, spijtig dat Canon geen L glas mee levert met deze modellen.

 31. Ivo zegt:

  Met de EF-s 17-55 (met IS) heb je inderdaad en erg fijne en goedkope lens in huis.

 32. Marcel zegt:

  Dat de 40D goed presteert moge duidelijk zijn…zo duidelijk dat ik denk ik toch overstag ga, die AF weegt bij mij best zwaar net als die exta gevoelige cross type in het middelste scherstelpunt aangezien ik vrij veel op 2.8 of lager schiet.

  Inderdaad jammer dat de ‘mindere goden’ in een kit mee worden gestuurd. Ze waren slimmer geweest met de nieuwe 18-55IS want die schijnt voor het geld super te zijn.

  Over de 17-55: helemaal top en hij presteert niets minder dan bijv. de 24-70. Voor wat betreft de scherpte maakt hij gehakt van de 17-40 én 24-70. Bokeh en contrast zijn ook prima (al is de bokeh van de 24-70 wat fijner, weet niet precies wat het is), de IS is meer een marketingtrucje aangezien ik dat onder de 85mm vrij nutteloos vind. Uiteraard schiet ik er wel steeds mee want ik heb er tenslotte voor betaald ;-)

  Van L glas verwacht je gewoon wat meer, er hangt m.i. een soort van magie omheen. De geroemde bouwkwaliteit vind ik ietwat overdreven want die valt (vergeleken met het duurdere Nikon glas) ook wel weer mee.

 33. Rien zegt:

  Ik denk dat je van hele goede huize moet komen om het verschil tussen gewoon en L glas te zien, zeker als je een beetje kunt diafragmeren. Nikon heeft ook een range met duurder glas, dat heette ED, maar het is een beetje vertroebeld door nieuwe benamingen. Nu hebben ze weer dat nano-crystal gebeuren. In ieder geval is zo’n naam gewoon een beetje een hype om de prijs lekker hoog te houden.

 34. Marcel zegt:

  Zeker, helemaal met alle kleine uploads op internet.

  ‘kijk mijn foto eens scherp zijn op 600p breed, en hij heeft echt bijna geen ruis op iso3200′, een beetje zoiets :-)

  Grotere foto’s tonen de verschillen al beter, vooral in contrast en bokeh.

 35. DaMarc zegt:

  Ik heb ‘m sinds vanmiddag :-) en dus helemaal blij :-) :-) Komende dagen eens lekker aan de slag!

 36. Marcel zegt:

  Ik sinds vanavond haha

  Kom hem voor een goede prijs krijgen incl. BG-E2N grip, van die laatste was ik niet echt kapot maar goed, schiet veel staande foto’s dus dat went vanzelf wel.

  1e indrukken: betere layout dan de 30D, de knoppen onder het scherm zijn gevoeliger geworden en de verplaatsing van de iso knop (eentje opgeschoven naar rechts) is een erg welkome verrassing, had ik nl. niet opgelet in de geposte foto’s van de 40D.

  Het menu werkt nu stukken prettiger en het afdrukken gaat een stukje zachter dan de 30D maar vind ik nu wel wat meer el cheapo, tis geen lekker geluid, te mechanisch/ gelikt.

  De grip van de body is nu ook wat beter gevormd. Van het weekend eens een partij fotootjes maken, ik ben benieuwd!

 37. DaMarc zegt:

  Haha… en zou zie je maar hoe er verschillend op de ontwikkelingen gereageerd wordt. Want ik vind vooral de zachtere, gelikte klik-klak erg lekker klinken. Ook ik heb de BG-E2N erbij aangeschaft, maar ik had al de BG-E2 bij mijn 20D. Dus dat was meer een luxe om een nieuwe grip te kunnen kopen. Camera (en grip) voelen erg goed aan. Alle knopjes zitten nu inderdaad op de juiste plaats. Het menu is idd erg plezierig geworden. Al was het maar vanwege het grotere scherm.

  Ik ga eerst morgen wat proefopnames maken met de diverse standaard programmeringen en dan daarna eens wat profieltjes aanmaken. Van het weekend idd er lekker veel op los gaan schieten. Thank God it’s friday (morgen ;-) )…

  Succes Marcel. Ik zie de resultaten graag eens. (Ben overigens benieuwd naar jouw goede prijs en waar je hem gekocht hebt)

 38. Marcel zegt:

  2ehands, 2mnd oud van een Nikon gebruiker die een eenmalig uitstapje naar Canon had, 40D + grip voor 890,- :-)

 39. DaMarc zegt:

  Dat heb je niet slecht gedaan Marcel. Mijne was met grip € 1158,- en dat vond ik al een zeer goede prijs. Gaat nog 70 euri van de cashback actie af, dus uiteindelijk € 1088,- spiksplinternieuw!

 40. Traveller zegt:

  Ivo, je test was erg goed. Ik heb mijn 20D al 4 jaar en was al aan het kijken naar een nieuwe camera. Ik twijfel nog steeds aan de 40D of de 5D. De 40D heb ik in mijn handen gehad en dat was een goed gevoel, maar ik dacht eerst aan de 5D.
  Je test maakt het me niet makkelijk, maar het was prettig, eerlijk en leesbaar. Bedankt.

 41. @lphons zegt:

  Na de 20D, en de (vrijwel zelfde) 30D te hebben gehad is dit een echte nieuwe top camera. Zo enthousiast dat ik zelfs vaak mijn 5D laat liggen. (alleen nog als ik echt blowups ga maken) Camera’s zijn wel aardig maar veel belangrijker is het glas en dat is voor mij altijd L. Vandaar dat ik nogal eens de body’s upgrade maar mijn glas blijft. Hoewel ik denk dat deze body langer blijft dan zijn voorgangers (bij mij, bij Canon weet je het nooit ;-)

 42. Nestos zegt:

  Is die 40D nou zoveel beter dan de 30D? Ik kocht vlak voordat de 40D beschikbaar kwam voor een schijntje (nou ja, nog altijd 800 Euro…) de 30D en ben uiterst tevreden. Ik kan me niet voorstellen dat je met de 40D nou zoveel betere foto’s maakt.
  De 5D heb ik bewust niet: ik fotografeer veel sport en dan is 5 beeldjes/seconde wel zo handig.

 43. Kees Naim zegt:

  Berichtje voor Gerard, het kan zijn dat je specifieke AF van de 40D niet overeen komt met je twee oude lenzen, dit is alleen op te lossen door het geheel te laten kalibreren, Mijn 400D en 1D makten er na een tijdje ook een potje van ik kon alleen specifieke combinaties gebruiken naar het calibreren bij ETB (niet zo duur en gratis als hij nog garantie heeft) Werkt het weer als een zonnetje een 70-200 2.8 40D moeten gewon perfect kunnen werken.
  Succes Kees

  Voor de geeriteerde reacties op mijn stukje, Ik schrijf al dat ik er zelf ook niks van kan, ik heb geen 40D kan ik niet betalen. Ik overweeg en test te schrijven over een 1D MK1 Namenlijk een hele leuke tweedehands camera, moet nog even kijken waar de tijd vandaan te halen.

  succes

  Kees

 44. Peter zegt:

  Mensen,
  Ik ben toe aan een nieuwe camera, nu heb ik een eos 350 die is aan vervanging toe
  Maar ik kom er niet uit wat ik moet kiezen is dat een eos 40D met een mooie lens of de nikon 300D met iets goedkopere lens.

  Gaarne jullie mening

  Peter Strohmayer

 45. Eric zegt:

  Peter, koop de 40d met een knappe lens. Uiteindelijk is het de lens die voor 75% bepalend is voor het resultaat.
  De 40d heb ik als reserve erbij gekocht, maar bevalt zo goed dat deze inmiddels professioneel gebruikt wordt.

 46. Leon zegt:

  Leuke artikel!
  Alleen de Live-view kan wel uitgeschakeld worden in het menu. Dat ze deze onder de setknop gezet hebben is inderdaad hinderlijk. Ik werk nu sinds een week met de 40D en het is een schitterend toestel met ditto prestaties!!

 47. Jack zegt:

  Neem hier maar eens een kijkje
  iemand die heel veel van camera’s weet en verteld
  en ook met voorbeelden

  http://www.kenrockwell.com

Leave a Reply